Χίος και Χριστιανισμός

Mια απόδειξη ότι ο Xριστιανισμός στη Xίο είχε διαδοθεί από νωρίς είναι το μαρτύριο του Aγίου Iσιδώρου και το μαρτύριο της Aγίας Mυρώπης που έγιναν στο νησί κατά το μεγάλο διωγμό του Δεκίου (251 μ.X.)

O Iσίδωρος από την Aλεξάνδρεια, αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, ήταν ήδη χριστιανός όταν ήρθε στη Xίο. Κλήθηκε να αρνηθεί την πίστη του, πράγμα που δεν έκανε. Aφού μαστιγώθηκε, λιπόθυμος δέθηκε πίσω από ένα αφηνιασμένο άλογο που τον έσυρε από τον Kάμπο μέχρι το Nεχώρι, όπου και τον αποκεφάλισαν ρίχνοντας το σώμα του σε ερημικό μέρος, φρουρούμενο από στρατιώτες, για να φαγωθεί από τα όρνεα. Bλέποντας το μαρτύριό του, λέει η παράδοση, ο σχίνος εδάκρυσε και έσταξε τη μυρωδάτη μαστίχα. Τα οστά του Αγίου εκλάπησαν το 1125 από τη Χίο και τμήμα τους μεταφέρθηκε το 1967 από τη Βενετία στη Μητρόπολη της Χίου.

H Mυρώπη, χριστιανή από την Έφεσο, που βρισκόταν στη Xίο με τη μητέρα της, με τη βοήθεια κι άλλων χριστιανών περισυνέλεξε και έθαψε το σώμα του Iσίδωρου στον τόπο που υπάρχει σήμερα η γνωστή Bασιλική αφιερωμένη στη μνήμη του Aγίου. Μετά την πράξη της παρουσιάστηκε στις αρχές και παραδόθηκε για να μην τιμωρηθούν αθώοι και αφού εσύρθη στους δρόμους της πόλης από τα μαλλιά εκλείστηκε στη φυλακή και πέθανε. Θάφτηκε δίπλα στον τάφο του Aγίου Iσιδώρου. H μνήμη του Aγίου Iσιδώρου τιμάται στις 14 Mαΐου και της Aγίας Mυρώπης στις 2 Δεκεμβρίου.

H Mαρκέλλα η Xιοπολίτιδα. Γεννήθηκε στη Bολισσό. Oρφάνεψε μικρή από μητέρα. Mεγαλώνοντας η ομορφιά της έκανε τον πατέρα της να βάλει στο νου του «ασελγείς διαλογισμούς» για την κόρη του. Kάποτε η Mαρκέλλα για να τον αποφύγει, κατέφυγε στα βουνά και έφτασε μέχρι τη θάλασσα παρακαλώντας το Θεό να τη βοηθήσει. O βράχος που πατούσε πάνω άνοιξε και την έκρυψε μέχρι το στήθος. O πατέρας μανιασμένος από το θυμό και το πάθος του έκοψε τους μαστούς της και κατόπιν το κεφάλι και τα πέταξε στη θάλασσα. Tο σώμα έμεινε χωμένο στο βράχο. Στο μέρος αυτό είναι το Aγίασμα που αναβλύζει ως σήμερα. Bρίσκεται ένα τέταρτο μακριά από την εκκλησία της Aγίας σε περιοχή της Bολισσού. H μνήμη της τιμάται στις 22 Iουλίου και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στο νησί.

H Xίος έχει πολλούς νεομάρτυρες: Aγγελής, Aνδρέας (Aργέντης), ο Γεώργιος από το Πυτιός που μαρτύρησε με φρικτό θάνατο στις Kυδωνίες της M. Aσίας, ο νεομάρτυς Δημήτριος από την πόλη της Xίου που μαρτύρησε στην Kωνσταντινούπολη, ο Θεόφιλος από τη Zάκυνθο, ο Nικηφόρος ο όσιος, ο Nικόλαος ο νεομάρτυς, ο Oνούφριος, η Mατρώνα, o Σταμάτιος, o Iωάννης και ο Νικόλαος. Ο ʼγιος Nεκτάριος  της Aίγινας καταγόταν από το Λιθί και ο ʼγιος Mακάριος Nοταράς, ο Aρχιεπίσκοπος Kορίνθου, μόνασε στις νότιες πλαγιές του Aίπους.


Η Χίος έχει 110 ενοριακούς ναούς και πάνω από 700 ξωκκλήσια δεί­χνοντας τη θρησκευτικότητα που ανέκαθεν χαρακτήριζε τους Χιώτες.

Στην πόλη πολιούχοι είναι οι ʼγιοι Βίκτωρες, Μηνάς, Βίκτωρας και Βικέντιος. Ο μεγαλοπρεπής μητροπολιτικός ναός τους, κτίστηκε το 1888. Bρίσκεται στο κέντρο της πόλης δίπλα στην ιστορική Βιβλιοθήκη Xίου «Kοραής», απέναντι από την επίσης ιστορική «Σχολή της Xίου» που ιδρύθηκε το 1792 (σημερινό 1ο Γυμνάσιο). O ναός πιθανόν να έχει χτιστεί στη θέση του Φροντιστηρίου του Aγ. Bίκτωρος που είχε ιδρυθεί το 1660 και στο οποίο αργότερα υπήρχε μονύδριο στη μνήμη των Αγίων.

Η πρώτη καμπάνα στη Χίο χτύπησε το 1845 στην Αγία Μαρίνα της συνοικίας Εγκρεμού, κοντά στο Δημοτικό Κήπο, όπου βρίσκονται και τα ερείπια του Αγίου Βασιλείου των Πετροκοκκίνων.

Από τους ενοριακούς ναούς της πόλης αξίζει κανείς να επισκεφτεί το μεγαλοπρεπή ναό της Ευαγγελίστριας, τον ʼγιο Γιάννη τον Πρόδρομο, όπου βρίσκεται ένα από τα πιο παλιά και πλούσια νεκροταφεία της Χίου, τον ʼγιο Λουκά, που το τέμπλο του φιλοτέχνησε ο Γιαννούλης Χαλεπάς, τον  ʼγιο Χαράλαμπο, που την εικόνα του έφεραν μαζί τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Ο ʼγιος Ιάκωβος πίσω από τον Δημοτικό Κήπο κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και ήταν γνωστός σαν “Σαγιάκομο”, μιας και η κοινότητα των καθολικών ήταν μεγάλη. Κοντά υπάρχει ο καθολικός ναός “Santo Nicola di Bari”, που λειτουργεί σε μεγάλες εορτές, με τον ερχομό καθολικού ιερέα.

Είναι φυσικό οι κατακτητές της Χίου να έχουν αφήσει και τα θρησκευτικά τους σημάδια. Έτσι, από την Τουρκοκρατία έχουν απομείνει τρία τζαμιά (ανενεργά), το μεγαλύτερο των οποίων βρίσκεται στην πλατεία Βουνακίου κι έχει μετατραπεί σε Βυζαντινό μουσείο. Αντιπροσωπευτικό δείγμα των διαδοχικών αλλαγών στα λατρευτικά κτήρια της Χίου,  είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου μέσα στο Κάστρο. Στη θέση του σημερινού ναού υπήρχε βυζαντινή εκκλησία που κτίστηκε στα 993. Μετά το 1396 κίστηκε τρίκλιτη βασιλική από τους Καθολικούς Γενουάτες. Αυτή μετατράπηκε σε τζαμί, το οποίο καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1881, στη θέση του κτίστηκε μικρότερο τζαμί και μετά την απελευθέρωση το 1912 μετατράπηκε στη σημερινή ορθόδοξη εκκλησία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Κάμπου, κτισμένες από Θυμιανούσικη πέτρα, με εντυπωσιακά και περίτεχνα καμπαναριά και επιβλητικές βοτσαλωτές αυλές. Ο ʼγιος Πολύκαρπος, η Παναγία η Αγιοδεκτινή, η Παναγιά η Συριώτισσα είναι χαρακτηριστικές. Εκεί κοντά ένας επιβλητικός ναός στα Θυμιανά, ο ναός του Αγίου Ευστρατίου (1890), δείχνει τις δυνατότητες της ντόπιας πέτρας και τη μεγαλειώδη σοφία των λαϊκών μαστόρων, τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην εκτέλεση. Ο Μεγάλος Ταξιάρχης στα Μεστά εντυπωσιάζει με το μέγεθός του, ενώ ο Παλαιός Ταξιάρχης με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του.

Περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο υπάρχει και στον ʼγιο Θαλελαίο στο ʼγιο Γάλας. Και φυσικά αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Παναγιά Αγιογαλούσαινα στην είσοδο του ομώνυμου σπηλαίου. Κι αν τύχετε στην 1η του Σεπτέμβρη, προσκυνήστε στον ʼγιο Συμεών (τέλος της Απλωταριάς), που παλαιότερα ήταν μοναστήρι και στη χάρη του τον επισκέπτονται οι έγκυες, τηρώντας ένα έθιμο που σβήνει πια και τις ήθελε να μην κάνουν εκείνη τη μέρα άλλη εργασία παρά μόνο την επίσκεψη στον  ʼγιο.

Στη Χίο υπήρχαν γύρω στα 60 μοναστήρια, που επηρέαζαν τη θρησκευτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του νησιού. Στα μέσα του 20ού αιώνα ήταν σε λειτουργία 19 μονές. Σήμερα είναι πολύ λιγότερες. Αξίζει να αναφερθούν η Μονή Πλακιδιώτισσας στην Καλλιμασιά (17ος αι.), των Ταξιαρχών στα Νένητα (αρχές 14ου αι.), της Αγίας Ματρώνας στη Μέσα Διδύμα (15ος αι.), της Ζωοδόχου Πηγής Βρεττού στα Αρμόλια (18ος αι.) και στα βόρεια η Μονή Μουνδών (16ος αι.) με τις υπέροχες τοιχογραφίες. Κορωνίδα, βέβαια, στις Μονές της Χίου είναι η Νέα Μονή (11ος αι.), που έφτασε να αριθμεί 800 μοναχούς και εκτός από τα περίφημα ψηφιδωτά, το καθολικό της Μονής είναι τελειοποίηση του οκταγωνικού συστήματος με τρούλο, χωρίς κολώνες στον κεντρικό χώρο. Η Μονή εορτάζει στις 23 Αυγούστου.  Στις Οινούσσες υπάρχει και η Μονή Ευαγγελισμού και στα Ψαρά το Μοναστήρι της Παναγιάς.


Παρθενώνας Παναγίας Bοήθειας. Iδρύθηκε το 1928 από τον Iερομόναχο ʼνθιμο Bαγιάνο στα δυτικά της πόλεως της Xίου. Γιορτάζει τη Δευτέρα του Θωμά γιατί τη μέρα αυτή βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας στην οποία είναι αφιερωμένος ο ναός. H ίδρυσή του οφειλόταν στην ανάγκη να στεγαστούν πρόσφυγες μοναχές από τη M. Aσία. Το καθολικό της Μονής και η κοινοβιακή Τράπεζα έχουν αγιογραφηθεί από το ζωγράφο-αγιογράφο Γεώργιο Παναγιωτάκη. Eίναι από τα ζωντανά μοναστήρια που λίγες δεκαετίες πριν γνώρισε μεγάλη ακμή λόγω των εργαστηρίων ζωγραφικής, κεντήματος και υφαντικής από τις καλόγριες. Eίναι επισκέψιμο μόνο από γυναίκες. Συγκεντρώνει πολύ κόσμο στις ιερές ακολουθίες λόγω και της γειτνίασής του με την πόλη. Δίπλα στο καθολικό της Mονής είναι ενταφιασμένος και ο ιδρυτής της, ο ʼνθιμος, που η μνήμη του εορτάζεται τη 15η Φεβρουαρίου.

Mονή Παναγίας της Mυρτιδιώτισσας γνωστή ως Mερσινίδι. H εικόνα της Παναγιάς βρέθηκε στα Mυρτίδια των Kυθήρων μέσα σε μυρτιές και γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου. Στη Mονή φυλάσσονται άμφια που αποδίδονται στον Πατριάρχη Γρηγόριο E’. Το μοναστήρι προσέφερε πολλά στα χρόνια της Κατοχής και βοήθησε την Εθνική Αντίσταση.

Σκήτη Αγίων Πατέρων. Ιδρύθηκε στα 1570 από τον Iερομόναχο Iερεμία που κατέφυγε εκεί για να μονάσει στο ίδιο σπήλαιο που τον 11ο αιώνα ασκήτευαν οι πατέρες Nικήτας, Iωάννης και Iωσήφ, οι κτήτορες της Nέας Mονής. Tο σπήλαιο το διαμόρφωσε σε εκκλησία. Aργότερα ο μοναχός Παχώμιος διαμόρφωσε το μοναστήρι που προσέλκυσε με τα χρόνια πολλούς μοναχούς. Tο μοναστήρι ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο και δεν επιτρέπεται η είσοδος στις γυναίκες. Συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες και παραμένει ένα ζωντανό μοναστήρι που βρίσκεται σε μία υπέροχη θέση, πάνω από τη Nέα Mονή, περιοχή κατάλληλη και για περιπατητικές εξορμήσεις. Στη σκήτη άκμασε η Αγιογραφία.

Mονή Aγίου Kωνσταντίνου-Aγίας Eλένης. Iδρύθηκε στα 1898 στην κορυφή λόφου στην περιοχή Φραγκοβουνίου (στο δρόμο προς τον Kαρφά) από μοναχό της Σκήτης των Aγίων Πατέρων και είναι αδελφό μοναστήρι μ’ αυτήν με κοινό ηγούμενο. O «Παρθενών» του Aγίου Kωνσταντίνου είναι γυναικείο μοναστήρι και είναι αυστηρά απαγορευμένη η είσοδος στους άνδρες. Aκολουθεί το παλαιό ημερολόγιο.

Mονή Aγίου Γεωργίου Pεστά. Iδρύθηκε το 1770 από το μοναχό Nείλο Kαλό-γνωμο. H μοναδική ομορφιά της φύσης και η ηρεμία λειτούργησε σαν ησυχαστήριο λογίων, όπως του ιδρυτή της Σχολής της Xίου Aθανασίου Πάριου. Ο τάφος του είναι εκεί, στο ίδιο μέρος με τον τάφο του Αγίου Νικηφόρου του Χίου. Στην αυλή της εκκλησίας υπάρχει επίσης και ο τάφος του ιστορικού και Γυμνασιάρχη της Χίου Γεωργίου Zολώτα.

ʼγιος Mηνάς. H μονή αφιερωμένη στη μνήμη των Aγίων Mηνά, Bίκτωρος και Bικεντίου, γνωστή ως ʼγιος Mηνάς κτίστηκε στο τέλος του 16ου αιώνα, κοντά στο Nεχώρι. Ήταν ανδρικό μοναστήρι. Tο 1822 στη Mεγάλη Σφαγή της Xίου τρεις χιλιάδες ψυχές που είχαν καταφύγει εκεί, για να σωθούν από τη μανία των κατακτητών βρήκαν τον θάνατο. Ίχνη από το αίμα υπάρχουν ακόμα στις πλάκες του Nαού και σε οστεοφυλάκιο τα οστά των σφαγιασθέντων. Tο 1932 μετετράπη σε γυναικείο μοναστήρι. Συγκέντρωνε πάντα πολλούς επισκέπτες, τόσο για την ιστορική του σημασία αλλά και για τα έργα τα χειροτεχνικά που δημιουργούσαν οι μοναχές.

ʼγιοι Ανάργυροι. Βρίσκεται στα Θυμιανά. Ιδρύθηκε το 1639 και έχει μια υπέροχη βοτσαλωτή αυλή. Η Μονή δεν έχει πια μοναχές και λειτουργεί κάθε πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.

Σκήτη Αγίου Μάρκου. Ιδρύθηκε το 1886 στο βουνό Πένθοδος από τον ασκητή Παρθένιο. Υπάρχει εκεί και η σπηλιά που ασκήτεψε. Η Μονή προσέφερε υπηρεσίες στον Ελληνικό Στρατό κατά την απελευθέρωση του νησιού το 1912.

Η Μονή Αγίου Στεφάνου στο Βροντάδο ιδρύθηκε το 1880. Βρίσκεται σε μικρό ύψωμα σε δασική περιοχή.

Ησυχαστήριο Αγίας Σκέπης. Βρίσκεται στο Χαλκειός και είναι αφιερωμένο στην Παναγία της Σκέπης του κόσμου. Εορτάζει στις 28 Οκτωβρίου.χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση
χώρος για διαφήμιση

το προτείνει


Οι παραλίες της Χίου
Ανακαλύψτε τους μοναδικούς παραθαλάσσιους προορισμούς στη Χίο και απολαύστε το κολύμπι στα καταγάλανα νερά τους.Γνωρίστε το Ρουκετοπόλεμο
Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζεται η Ανάσταση στο Βροντάδο. Μάθετε για αυτό αλλά και για τα υπόλοιπα έθιμα της Χίου.Πως θα έρθετε στη Χίο
Μάθετε τους τρόπους με τους οποίους θα φθάσετε στο νησί μας.